Prezentarea Federatiei Caritas a Diecezei de Timisoara

În iunie 2019, Federația Caritas a Diacezei Timișoara numără 26 de ani de existență în sprijinul persoanelor marginalizate social. Ne desfășurăm activitatea de zi cu zi sub sloganul Suntem aici pentru toți oamenii!, încercând să îmbunătățim calitatea vieții atât prin servicii de urgență, cât și prin servicii de lungă durată. Suntem aici deopotrivă pentru copiii cu risc de abandon școlar din mediul rural, pentru persoanele care au rămas pe stradă, pentru victimele violenței domestice, pentru vârstnici sau bolnavi cronici, aflați în stadiul termial.

Am fost pionieri în domeniul nostru de activitate, Federația Caritas a Diacezei Timișoara fiind implicată în lansarea mai multor servicii pilot, atât la nivel regional cât și național.

În prezent, Federația Caritas are 22 de servicii sociale active, 9 servicii dezvoltate în mediul urban și 13 în mediul rural.

În privința beneficiarilor, în anul 2018, am deservit un număr de 1.027 de persoane, dintre care 689 de persoane erau localizate în mediul urban (67%) și 329 de persoane în mediul rural (33%).

Servicile sociale ale Federației Caritas se orientează către 7 categorii principale de beneficiari:

• copiii separaţi sau cu risc de separare de părinţi, copiii proveniţi din familii care prezintă o situaţie de risc;
  • persoanele vârstnice;
  • persoanele cu dizabilităţi;
  • persoanele victime ale violenţei în familie;
  • persoanele fără adăpost;
  • persoanele aflate într-o fază terminală a unei boli și bolnavi cronici;
  • persoane de etnie romă, aflate într-o situație de marginalizare socială.