Ce se intampla acum pe proiectul FOCUS?

Imediat dupa incheierea cursului aprofundat de formare de formatori in Doctrina Sociala a Bisericii sustinut de KSZ Germania, trainerii formati au inceput pregatirea si furnizarea primei sesiuni de instruire in cadrul propriilor organizatii in perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020.

Organizatiile au selectionat un numar de 12 participanti cu un profil divers, angajatilor organizatiei alaturandu-se reprezentanti ai altor asociatii catolice, preoti, cadre didactice din cadrul seminariilor si liceelor teologice, voluntari implicati in activitatile organizatiei sau in cele din parohii. In majoritatea cazurilor modalitatea de lucru a fost participativa, cursantii fiind stimulati sa parcurga lecturile tematice si apoi sa dezbata in cadrul grupului intelesurile profunde si lectiile de invatat si promovat. In cazul organizatiilor partenere cu profil specific, cum sunt cele de tip retea sau bazate exclusiv pe voluntariat, metodologia de instruire a fost adaptata.

Astfel, s-au creat grupuri de discutii si/sau meditatie pe regiuni carora li s-a oferit posibilitatea de a-si aprofunda cunostintele in doctrina sociala a bisericii prin intalniri periodice trimestriale si discutii in grupuri mici.
Un aspect pozitiv care trebuie mentionat este compozitia mixta a grupurilor atat din punct de vedere al genului (femei – barbati) cat si din punct de vedere al statutului (clerici – preoti).
Baza bibliografica a constituit-o cartea „DOCAT: Ce trebuie facut?”, compendiul de doctrina sociala si enciclicele papale recomandate in DOCAT la capitolele care au fost dezbatute.

Desi procesul de transfer al cunostintelor referitoare la Invatatura Sociala Catolica se afla in faza de inceput si este nevoie de o comunicare mai intensa in interiorul fiecarei organizatii, interesul celor selectati este real, iar in urma sesiunii de instruire motivatia lor de a aprofunda si a disemina invatatura sociala a crescut.
Sesiunile urmatoare vor fi sustinute in perioada februarie – martie 2020.