Confederatia Caritas in FOCUS

In 14 – 15 ianuarie 2020, la Snagov, a avut loc atelierul de consultare pentru pregatirea planului strategic 2021 – 2025 Caritas Romania in contextul parteneriatului FOCUS.

Au participat Pr. Egidiu Condac presedinte si Pr. Nicolae Anusca -vicepresedinte Caritas Romania, Pr. Francisc Ungureanu – Secretar General, Conferinta Episcopala din Romania, Lect. Univ. Dr. Pr. Emil Moraru – Prodecan, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Teologie romano-catolica precum si executivul confederatiei: Doina Crangasu –– director executiv, Mihaela Munteanu – expert advocacy & Comunicare si Thomas Hackl – Coordonator National, Caritas Romania.

Prima zi a fost alocata discutiilor referitoare la Confederatia Caritas Romania, urmand ca in ziua a doua, acestea sa se extinda la reteaua FOCUS.

Unde este confederatia in 2020?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Doina Crangasu si Thomas Hackl au facut o recapitulare pe scurt a directiilor strategice de actiune aprobate de AG a Caritas Romania pentru perioada 2015 – 2020. Acestea sunt:

  • Influentarea politicilor publice in domeniile: social, sanatate (ingrijirea la domiciliu), educatie si finantarea serviciilor sociale,
  • Promovarea Doctrinei Sociale a Bisericii si aplicarea principiilor sale in asistenta sociala,
  • Cresterea capacitatii confederatiei si a organizatiilor membre in protectia persoanelor vulnerabile, cu accent deosebit pe copii, varstnici si familie,
  • Interventii in situatii de urgenta (dezastre naturale, conflicte, refugiati) la nivel national, regional si global,
    Reducerea riscurilor de dezastre,
  • Reprezentare si participare in retelelele Caritas Internationalis, Caritas Europa si FOND.

Mihaela Munteanu a prezentat concluziile vizitelor pe teren la organizatiile Caritas si la cele partenere in proiectul FOCUS. Discutiile s-au concentrat pe doua teme – cum comunica organizatiile la nivel intern si extern si ce instrumente si canale de promovare utilizeaza si cum se desfasoara activitatea de advocacy la nivel local, ce tip de relatii sau colaborare au cu APLurile, ce provocari intampina.

Un raport amanuntit cu privire la aceste vizite va fi comunicat prin email catre liderii organizatiilor. Cert e ca s-a desprins ideea ca cea mai mare nevoie de advocacy a FOCUS e spre reprezentantii Bisericii Catolice. In centrul actiunii de advocacy va fi intrebarea: Cum este vazut Caritas de Biserica – concurent sau mijloc de a indeplini opera sociala a Bisericii Catolice?

O alta concluzie e ca nu putem vorbi de advocacy si reprezentare la nivel central, in absenta consultarii cu membrii retelei si pentru asta, fiecare trebuie sa constientizeze importanta feedback-ului care, acum la noi, este inca deficitar. La nivel local, advocacy este o activitate transversala, pentru care in organizatii nu exista specialisti si nici expertiza.

S-a adus in discutie si necesitatea promovarii rolului Caritas pentru punerea in practica a DOCAT catre reprezentantii de varf ai Bisericii Catolice Romane, catre preotii parohi si angajatii Caritas.

Pentru perioada 2020 – 2025, recomandarea este ca in strategia pentru urmatorii 5 ani sa se mentina si sa continue directiile de actiune actuale.

In exercitiul de viziune s-a discutat despre relatia care exista, pe de o parte, intre Caritas Romania si asociatiile Caritas membre, si intre Caritas Romania si Caritas Europa si Internationalis si alti parteneri din retea, pe de alta parte. Interesele si temele comune se regasesc in zona de intersectie dintre acestea. Vom lucra la patru pachete de servicii pentru membri, dar la acest subiect vom mai reveni.

In cadrul aceleiasi intalniri a avut loc si o consultare cu Pr. Francisc Ungureanu si cu Pr. Emil Moraru privind modalitatea de comunicare cu CER in vederea aprobarii si organizarii in Biserica a unei colecte pentru Africa/Kenya.
Doina Crangasu