Oportunitati de finantare

FDSC a lansat fondurile norvegiene!

Cum intelepciunea populara spune ca nu trebuie sa tii toate ouale in acelasi cos, ne-am gandit ca e sanatos sa incercati sa diversificati sursele de finantare. Au aparut pe piata apeluri pentru organizatii mici si mari, care va pot sprijini in dezvoltare si sustinere.

Este vorba de Programul Active Citizens Fund Romania, la care au inceput seminariile de informare pentru apelurile de proiecte, adica asa spusele “fonduri norvegiene”, ce vor fi gestionate prin FDSC.  Linkul sesiunii de informare de la Bucuresti este disponibil pe contul de Facebook www.facebook.com/acfromania

Programul Active Citizens Fund poate avea mai multe runde de apeluri, pe fiecare din cele 4 teme cheie. Trebuie urmarit la cate proiecte poate aplica un anumit ONG, pe o runda de finantare. Fiecare apel din cele 11 are alte reguli in sensul asta.

O organizatie poate aplica la oricate proiecte doreste, dar in final nu poate beneficia de mai mult de 4 proiecte in total (fie ca aplicant, fie ca solicitant) si nu poate primi un buget cumulat mai mare de 550.000 euro. Daca va castiga mai mult de 4 proiecte, se va face o alegere si o negociere cu operatorul de fond.

O organizatie e considerata mica daca in ultimii 3 ani de zile a avut un buget MEDIU ANUAL de mai putin de 240000 lei (51.000 Euro). De exemplu, daca in 2017 a avut 300.000 lei pe an, dar in 2018 si 2019 a avut venituri de 100.000 lei pe an, pe cei trei ani media anuala este sub plafonul de 240000 lei si deci se incadreaza in categoria organizatiilor mici.

Va prezentam cateva informatii importante desprinse din dialogurile din timpul sesiunii de informare:

• Serviciile sociale directe si serviciile din zona mediului vor fi finantate prin proiect doar daca sunt parte ale unui proiect mai amplu, in care focusul este intarirea capacitatii grupului tinta, ori incluziunea sociala pe termen lung (imputernicire, cunoasterea si respectarea drepturilor etc). De pilda, puteti include actiuni de consiliere, educatie, formare, antreprenoriat etc, cu conditia ca acestea sa contribuie la atingerea unuia din cele 4 rezultate globale ale programului Active Citizens Fund (participare civica, drepturile omului, incluziunea grupurilor vulnerabile, consolidarea capacitatii ONG-urilor). Harta apelurilor va poate ghida in a alege call-ul potrivit, in functie de obiectivul principal al proiectului dumneavoastra: https://activecitizensfund.ro/harta-apelurilor/
  • Urmariti calendarul sesiunilor de informare postat pe site-ul programului, se actualizeaza foarte des si puteti gasi acolo informatii utile despre call-urile pe care le vizati: https://activecitizensfund.ro/suport/. De pilda, o serie de sesiuni tematice pe diferite call-uri vor incepe pe 6 februarie, iar deadline-ul de inscriere este in urmatoarele doua zile.
  • Nu exista indicatori legati de numarul de persoane din grupul tinta, dar relevanta actiunilor din proiect este mai importanta decat acest numar.
  • Nu grupul tinta va arata tipul apelului pe care ar trebui sa mergeti, ci scopul proiectului, tipul de activitati pe care le vizati in proiect. Unuia si aceluiasi grup tinta i se pot propune activitati diferite (unele de imputernicire, altele de incluziune sociala etc.).
  • 20% din suma eligibila poate merge spre actiuni de dezvoltare organizationala, dar sunt recomandate actiuni mai complexe cu echipele noastre, nu lucruri de tipul doua reuniuni de echipa si un calculator… La apelul #3, proiecte strategice, acest procent poate urca mai mult, nu exista limitare. FDSC recomanda sa folositi din plin aceasta suma pe toate proiectele voastre, mai ales ca in perioada anterioara sectorul ONG s-a fragilizat!
  • Puteti folosi pana la 50% din suma eligibila pentru renovari, amenajari de spatii etc, dar numai cu conditia ca aceste cheltuieli sa contribuie direct la scopul principal al proiectului, iar acesta trebuie sa faca parte din cele patru teme cheie de la punctul 1 de mai sus).

Unde puteti primi sau pierde puncte:

La partenerul norvegian- nu e obligatoriu, dar se puncteaza.

Parteneriatele nationale nu sunt obligatorii dar se incurajeaza puternic.

La justificarea atenta si detaliata a nevoii si contextului proiectului!
Sfat: Folositi toate tipurile de date statistice si informatii pe care le aveti de la firul ierbii. De pilda, nu exista o definitie a ”zonelor mai putin deservite” pe un anumit subiect, dar voi trebuie sa demonstrati ca va indreptati spre localitati unde subiectul respectiv e rar. Nu conteaza dimensiunea localitatii, ci doar particularitatile ei din perspectiva proiectului. Puteti avea o comuna minunata, plina de servicii sociale, care nu va fi eligibila in unele apeluri, sau dimpotriva un municipiu complet nedeservit de servicii de un anumit tip, si acela sa fie deci eligibil.

• Alte informatii care tin de management de proiect:
    Nu se accepta contracte civile in proiecte, ci doar contracte de munca sau contracte de prestari servicii cu firme, ONG cu activitate economica, PFA.
  • Managerul de proiect trebuie prins obligatoriu in schema de personal, cu contract de munca. Nu e obligatoriu ca el sa aiba norma intreaga, dar norma lui trebuie sa fie ajustata la sarcinile de proiect.
  • Responsabilul financiar nu e obligatoriu pe proiect, dar e recomandat la proiectele mari.
  • Bugetul e organizat pe activitati. Calcularea normelor de personal se face pe ore si fiecare expert trebuie asignat activitatii sau activitatilor in care va participa in proiect. Mai putin managerul, el e asignat doar activitatii A1 (management).
  • Se accepta cheltuieli indirecte, in suma totala de 15% din bugetul tuturor cheltuielilor de personal (cu personalul angajat). Pentru toate cheltuielile indirecte trebuie sa aveti decizii interne care sa explice suma decontata pe proiect, ca procent din cheltuiala totala a organizatiei pe categoria respectiva (de pilda % de utilitati, % de contabil etc). Nu se cer dovezi justificative la raportare, dar se vor verifica aceste chetuieli si procentele respective la auditul FDSC.
  • Daca proiectul e aprobat, se cere crearea unor conturi specifice in lei si in euro, pe proiect. Costurile aferente trebuie incluse in proiect.
  • Trebuie incluse de asemenea costuri pentru doua sesiuni de informare din partea FDSC, cu cate 2 persoane pe organizatie.
  • Mai trebuie incluse costuri care apar in ghiduri ca obligatorii (audit etc.)
  • Co-finantarea ONG trebuie sa fie de cel putin 10% din valoarea proiectului, din care se accepta 5% munca voluntara. Munca voluntara se cuantifica in ore de lucru. Valoarea normei orare depinde de complexitatea muncii si se va raporta la plafonul cuprins intre salariul minim brut pe tara si salariul mediu brut pe tara.

Atentie ! Vor mai fi lansate alte 3 call-uri in februarie, respectiv aprilie, si anume cele pe dezvoltare organizationala. In februarie: apelul 9 si 11, in aprilie apelul 10 (denumirile lor le gasiti la acest link, casutele colorate in verde inchis, jos la legenda apelurilor): https://activecitizensfund.ro/harta-apelurilor/