2%? 3,5%? …o data, de doua ori!

Va informam ca s-a extins termenul de depunere a Declaratiei unice de impozitare, astfel incat contribuabilii persoane fizice trebuie sa depuna declaratia pana la 25 mai 2020, nu 15 martie cum fusese stabilit anterior.

Vestea e buna, dar intalnim un articol care mentioneaza ca “prin exceptie, pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, in perioada 1 ianuarie-31 martie 2019, inclusiv si solicita directionarea unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, sunt aplicabile prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 50/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.40 din data de 15.01.2019.”

Cu alte cuvinte, se vor depune de fapt doua formulare DIFERITE 230/200 – unul pentru directionarea impozitului pe perioada 1 ianuarie- 31 martie 2019 (cel de anul trecut) si altul pentru perioada 1 aprilie-31 decembrie 2019 (cel de anul acesta).

Odata aparuta informatia pe piata am contactat ANAF-urile si am primit raspunsuri diferite legate de aplicarea aceluiasi ordin. Unii vorbesc despre 2 formulare altii despre 1.

Am scris presedintei ANAF solicitand de urgenta clarificarea ordinului si solicitarea unui singur formular, astfel incat sa nu fie ingreunata colectarea. Continutul adresei este AICI.
Asteptam raspunsul la solicitarea noastra, dar pana atunci, daca aveti formulare colectate va sfatui sa nu le depuneti inca.
Mihaela Munteanu