
Când am vizitat colegii de la Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România –www.maltez.ro la Cluj și am întrebat ce serviciu ar vrea să-și arate, fără timp de gândire, mi-au spus Grădinița Malteză, în fapt Centrul de zi pentru copii cu dizabilități neuromotorii.
Povestea a început a fi spusă cu pasiune. Din 1993, Grădinița e de fapt răspunsul la necesitatea stringentă de dezvoltare a unor servicii de specialitate adresate copiilor cu dizabilităţi. Au luat modelul german, fiind în prezent unicul centru de zi/de recuperare din Cluj Napoca destinat copiilor cu dizabilităţi neuromotorii severe, susținut de o organizație neguvernamentală.
Și am intrat și le-am cunoscut pe Mirela Codreanu, directorul centrului, profesor psihopedagog și consilier, Tünde Bánhegyesy și Luciana Crișan, psihologi, și mi s-a spus că acolo mai lucrează și Orsolya Răcean – kinetoterapeut/terapeut 3C și specialist în terapii asistate de animale și Mirela Stan – lucrător social. În locul unde era clar că îți trebuie infinită răbdare și dragoste pentru copii și mult profesionalism pentru a înainta pas cu pas în terapie, majoritatea angajaților sunt de la începuturi. Cea mai veche e Mirela Codreanu, directorul centrului, angajată a Serviciului de Ajutor Maltez în România de 28 ani (de 20 de ani este directorul centrului), un om inimos care cu experiența sa putea lucra oriunde, dar a ales să rămână să lupte pentru fiecare progres făcut de copii.
Tunde Banhegyesy e colega ei cea mai veche, venită după doi ani de la deschiderea grădiniței. Prin mâna ei au trecut multe generații de copii.
La Grădinița Specială Malteză sunt oferite servicii specializate destinate copiilor de la activități educaționale, terapie ocupaţională, dezvoltare cognitivă, formarea deprinderilor de autoservire, psihomotricitate, kinetoterapie, logopedie, dar și părinții primesc consiliere parentală și chiar asistenţă socială.
Cel mai important e că activitățile se desfăşoară ţinând seama de particularităţile fiecărui copil, prin modalităţi adecvate de stimulare.
Dacă nu ar fi…
Firesc ne punem întrebarea aceasta și sigur și părinții și-o pun.
Mărturii:
„Dacă nu ar fi existat Grădinița Malteză, atunci ea ar fi trebuit inventată” spunea tatăl unei fetițe R., fostă beneficiară acum elevă la școală.
„A fost un colac de salvare pentru noi, deci am avut un loc unde să o pot duce, unde să se poată integra social să fie cu copilașii și în primul rând să aibă terapie. Pe atunci nu existau terapii unde să ai o speranță cât de cât că poate fi recuperat. Pentru mine a fost un mare dar și mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat-o la timp, atunci când am avut cea mai mare nevoie.” (mărturia mamei tinerei A. care are acum 29 de ani)
„A fost rampa mea de plecare. Aici am învățat să am încredere, am învățat să mă descurc, aici am legat prietenii foarte importante pentru mine, pot spune că am făcut primii mei pași spre dezvoltare… Pentru mine a fost foarte important când alții au fost alături de mine și știu ce înseamnă să fie cineva acolo să te sprijine” (D., 20 de ani)
”Sunt unul dintre <copiii norocoși> care au trecut pragul Grădiniței Malteze. Povestea mea a început în urmă cu 26 de ani când am pășit pentru prima dată în acel loc magic. Aveam 4 ani și eram o persoană care avea nevoie de îngrijiri speciale; la vremea aceea nu existau grădinițe pentru copii cu dizabilități. Într-o zi acest lucru însă s-a schimbat și au apărut ei: Grădinița Malteză- un loc în care persoanele cu dizabilități primeau îngrijire, educație, terapie, chiar și socializare. Le voi fi veșnic recunoscător prietenilor de acolo: Tunde, Doinei și doamnei Pia, prima directoare a Grădiniței. Anii au trecut, am crescut, am devenit o persoană împlinită pe plan personal și financiar, am alături oameni frumoși asemeni lor. Pentru generația de azi a Grădiniței am următorul mesaj: Dragilor, dacă vreodată vă va spune cineva că nu puteți face un lucru, faceți-l de 2 ori și faceți poză! 💪🔝🏆🙏” (I.D, 29 ani).”
Așa spun părinții. Specialiștii afirmă rezervați că dacă nu exista Centrul de zi „Grădinița Malteză”, probabil se găseau alte variante, fiecare părinte ar fi căutat soluții pentru copilul său. Unii dintre părinți ar fi apelat la servicii private, alții ar fi ales între terapii și le-ar fi oferit alternativ, dar copiii cu dizabilități din familii modeste nu ar fi putut beneficia de toate terapiile care sunt oferite în centrul nostru.
Având în vedere că programul centrului este oferit fără condiționare financiară, oricui are nevoie, am constituit de-a lungul anilor un ajutor important în intervenția timpurie a oricărui copil cu nevoi speciale din Cluj-Napoca.
Cât e investiția făcută de Ajutorul Maltez în acest program?
În anul 2019, în Centrul de zi „Grădinița Malteză”, totalul cheltuielilor a ajuns la suma aproximativă de 300.000 lei, din care doar 29% a fost asigurat de autoritățile locale.
Anual, 20-24 copii beneficiază de servicii de zi/de recuperare, aceștia rămânând în grija Grădiniței Malteze cel puțin pentru 3 ani. Atunci când nivelul lor de dezvoltare le permite integrarea în școala de masă/specială – împreună cu familia, sunt căutate cele mai avantajoase soluții pentru fiecare dintre ei.
Echipa de specialiști de la Grădinița Specială malteză se poate mândri cu faptul că unii dintre copiii care au beneficiat de suport sunt studenți practicanți, alții sunt absolvenți de facultate, iar unii ne sunt în continuare aproape și li se oferă suport în deciziile pe care le au de luat.
Sunt vieți recuperate, oameni redați societății de alți oameni angajați sau voluntari. Anul trecut 577 de ore de terapie au fost făcute prin voluntariat.
În loc de final:
Concluziile se trag după fiecare serie de copii sau când un om obosit poate de o zi de muncă întreagă se gândește mulțumit că Ioana a mai făcut un pas, Marian parcă a înțeles mai bine exercițiul sau Loczi a pronunțat un cuvânt mai bine.
De fapt, datorită faptului că Centrul de zi “Grădiniţa Specială Malteză” este un centru de mici dimensiuni și are angajați dedicați total profesiei pe care și-au ales-o, calitatea sa principală este ambianța familială care vibrează, unde copiii primesc toată afecțiunea și prietenia terapeuților în toate activitățile care devin la rândul lor posibile. În ultimii 26 ani de activitate au trecut prin centru peste 200 de copii, fiecare a adus mulțumire, căldură și sens.