
A fost votată în unanimitate o propunere legislativă ce prevede modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală, privind o serie de modificări în cazul abuzurilor sexuale împotriva minorilor, inclusiv înăsprirea pedepselor, astfel încât să nu mai poată fi impusă suspendarea ori amânarea executării. De asemenea, sunt modificări legislative și privind traficul de persoane, coruperea sexuală sau pornografia infantilă.
Astfel, în cazurile de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani conform legislației în vigoare), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani conform legislației în vigoare), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor și sunt circumstanțe agravante, și de la 9 la 18 ani (7-18 conform legislației în vigoare) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei. În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în circumstanțe agravante.
Conform datelor înregistrate de Consiliul Suprem al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8543 de cazuri de viol și 2927 de cazuri de act sexual cu minor. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătorilor, doar 42,17% cazuri au sfârșit prin condamnări definitive, conform datelor furnizate de Ministerul Justiției.
Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare și doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenție, situație expusă de inițiatoarea modificărilor, deputata independent Oana Bîzgan (https://oanabizgan.com/). Dintre persoanele condamnate la executare în detenție, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani (date complete aici).
Propunerea legislativă care prevede creșterea pedepselor pentru agresiuni sexuale împotriva minorilor și pentru trafic de persoane a fost votată de senatori și senatoare în Plen și merge mai departe, la dezbatere în Camera Deputaților.