Caritas Alba Iulia își continuă activitatea

Îngrijirea la domiciliu continuă să funcționeze, nu se închid centrele de îngrijire rezidențială, centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și centrul de plasament pentru copii. Cu toate acestea, pentru a preveni răspândirea epidemiei, activitățile de grup zilnice sunt deja suspendate, atât pentru persoanele în vârstă, cât și pentru copiii și tinerii sănătoși și cu dizabilități. Colegii țin legătura cu aceste persoane prin telefon și prin intermediul rețelelor de socializare.

Regiunea Gheorgheni

Îngrijitorii din zona Gheorgheni, Toplița și Borsec continuă să lucreze și sunt în contact permanent direct cu administrațiile locale. Pe lângă munca zilnică de îngrijire, duc mâncare caldă de la cantina socială vârstnicilor de peste 65 de ani, care nu au bani sau posibilitatea de a găti. De asemenea, numărul pacienților a crescut, recent cei din spital sunt externați și trimiși acasă, iar din ce în ce mai multe persoane au nevoie de îngrijiri postoperatorii. Acum se pune un accent puternic pe menținerea sănătății atât a îngrijitorilor, cât și a celor îngrijiți. Pentru aceasta este necesară, după cum am aflat, o bună cooperare și o planificare în avans.

Este de remarcat cooperarea colegilor serviciului de îngrijire la domiciliu și a celor din programul de dezvoltare rurală. Se livrează produse lactate ca și donație sau la un preț redus familiilor aflate în nevoie și celor cu mobilitate redusă. Aprovizionarea acestor familii este de asemenea o parte a activității lor, de aceea sunt încântați să furnizeze și produse Caritas. Kastal László, directorul dezvoltării rurale, consideră că în acest fel pot contribui și ei la ajutorarea acestor familii. Dealtfel, toți colegii programului de dezvoltare rurală lucrează, trebuie să hrănească vacile și să proceseze cei 200 litri de lapte pe zi. Au un sistem intern care permite angajaților să lucreze în ture, să minimizeze contactul cu ceilalți și să fie înlocuiți în cazul în care cineva se infectează.

La Căminul de Bătrâni Sfânta Elisabeta nu mai intră apaținătorii, doar se pot interesa de cei dragi prin telefon, iar livrarea de pachete s-a sistat pentru o perioadă. Excepții se fac doar în cazul vârstnicilor care își trăiesc ultimele zile. Rudelor lor le e permis să-și ia rămas bun. Magyari Vencel, directorul instituției a declarat că în rândul beneficiarilor nu există panică, atmosfera este una liniștită, toată lumea respectă reglementările autorităților, și deși nu primesc vizitatori, se fac plimbări lungi în curtea spațioasă a căminului.

Mare parte din activitățile din zona Gheorgheni, deși modificate, încă funcționează. ”Nu putem lăsa baltă persoanele care suferă de adicții” – ne-a semnalat Mezei Hajnal. În fiecare zi sau la două zile îi sună pe cei care participau la activitățile individuale sau de grup din cadrul organizației Caritas. Mulți dintre beneficiari și-ar dori conferințe pe Skype, căci, după cum au declarat, pentru ei ar însemna suport și susținere și dacă doar și-ar vedea colegii.

Tinerii și copiii sunt și ei în atenție

Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii prin mentorare și dezvoltarea competențelor își continuă activitatea. Discuțiile individuale se poartă telefonic și pe toată perioada stării de criză tinerii vor fi susținuți în continuare.

În Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități familiile cu copii mici primesc ajutor telefonic sau online în legătură cu problemele legate de educație și dezvoltare. Totodată, și mămicile însărcinate îi pot contacta pe colegii noștri cu întrebările și temele lor.

Programele comunitare pentru persoanele în vârstă sunt întrerupte, dar au și ei opțiunea de ne contacta și a primi informații prin telefon.

Regiunea Ciucului

Din păcate, unele activități au fost sistate complet. Se evită contactul personal în Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități dar se ține legătura cu clienții. Părinților li se oferă consiliere, idei utile de jocuri, noi zicătoare, poezioare pentru familii care pot fi folosite pentru a-i atrage pe cei mici. Pentru copiii și tinerii cu dizabilități trimitem exerciții personalizate prin intermediul internetului. Unii pot face față și singuri provocărilor, alții au nevoie de ajutorul apropiaților.

Voluntariatul nu se mai desfășoară în cadrul obișnuit, toți voluntarii noștri veniți din străinătate au părăsit țara.

Centrul de Dezvoltare Sfântul Augustin precum și Centrul de Tineret Sfântul Emeric din Miercurea Ciuc au fost închise în totalitate.

Activitățile din cadrul îngrijirii la domiciliu se desfășoară aproape în ritmul obișnuit. Angajații Caritas Alba Iulia sunt atenți pentru a menține sănătatea atât a îngrijitorilor, cât și a celor îngrijiți, de aceea personalul nu efectuează vizite pe timpul autoizolării la pacienții care locuiesc într-o gospodărie cu o persoană reîntoarsă din străinătate. În cadrul serviciului există o concentrare a atenției asupra pacienților extrem de vulnerabili, se oferă îngrijire mai ales persoanelor în vârstă rămase singure și celor cu boli cronice.

Prin decizia conducerii orice asistent care prezintă simptome de răceală, își încetează imediat activitatea, ceea ce reduce capacitatea de resurse umane a serviciului, motiv pentru care nu se pot lua în evidență cazuri noi.

Rezidenții din Locuința protejată din Șumuleu-Ciuc sunt îngrijiți în continuare, însă cu interdicție totală pentru vizitatori. Rudele pot comunica cu ei prin telefon, prin e-mail și printr-un serviciu audiovizual online. În timpul epidemiei, personalul se dezinfectează mai frecvent decât de obicei, iar medicul îi monitorizează cu atenție pentru a putea descoperi semnele unei boli virale.

Odorheiu Secuiesc

În regiunea Odorheiu Secuiesc personalul de îngrijire la domiciliu este solicitat mult mai intens, decât înainte. Pe lângă asistență medicală, mulți ajută persoanele vârstnice rămase singure și la cumpărături, la procurarea medicamentelor. În unele cazuri, rudele venite acasă au grijă de pacienți, iar ca măsură de precauție, ne-am limitat asistența la contactul telefonic și online.

Toate centrele de zi pentru copii sunt închise, dar pedagogii au rămas în contact cu copiii și cu părinții lor. Colegii noștri sunt în primul rând o sursă de speranță pentru familii, îi sprijină în rezolvarea de diferite probleme, uneori chiar oferindu-le îndrumare în completarea formularelor sau a declarațiilor pe propria răspundere. În vederea eficientizării comunicației au creat chiar și un grup Facebook.

Activitățile programului pentru persoanele vârstnice sunt intense. În prezent identificăm contactele și creăm grupurile online. O mare parte dintre vârstnici se familiarizează doar acum cu lumea digitală, deoarece doresc în continuare să participe și să fie astfel activi în comunitate și pe timpul stării de urgență. Unii au cumpărat un computer, o tabletă sau un smartphone numai din acest motiv. Utilizarea instrumentelor și a interfețelor online este asistată în mare parte de rudele lor tinere. Cunoscătorii deja au folosit această formă de comunicare cu copiii lor care trăiesc în străinătate. Săptămâna viitoare vor începe activitățile de grup online. Evident, cine nu se descurcă cu tehnologia, este ajutat, sau se ține legătura cu ei prin telefon, discutând probleme și subiecte individuale.

Participanții programului United Networks nu sunt cu adevărat prezenți în lumea online, așa că vorbim cu ei prin telefon în aflarea problemelor individuale. Este interesant să ne dăm seama, că stând acasă împiedicăm răspândirea virusului, însă îi cunoaștem și mai bine pe oameni, familiile și problemele lor personale. Acum avem posibilitatea să discutăm probleme care în mod normal nu ar fi facute publice.

Rezidenții Centrului Sfântul Luca sunt îngrijiți în continuare, însă cu interdicție totală pentru vizitatori. Rudele pot comunica cu ei prin telefon, prin e-mail și printr-un serviciu audiovizual online. În timpul epidemiei, personalul se dezinfectează mai frecvent decât de obicei, iar medicul îi monitorizează cu atenție pentru a putea descoperi din timp semnele unei boli virale.

Contactul personal în Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități este evitat, însă toți membrii personalului sunt disponibili și țin legătura cu clienții. Părinților li se oferă consiliere, idei utile de jocuri, noi zicătoare, poezioare pentru familii care pot fi folosite pentru a-i atrage pe cei mici. Pentru copiii și tinerii cu dizabilități trimitem exerciții personalizate prin intermediul internetului. Unii pot face față și singuri provocărilor, alții au nevoie de ajutorul apropiaților.

Județul Covasna

Aici organizația a suspendat organizarea și desfășurarea activităților de grup, încetând astfel activitățile în centrele de zi. Drept urmare, sunt suspendate întâlniri personale cu copiii și părinții la Centrul de Zi din Ojdula, din cartierul Őrkő (Sfântu Gheorghe) și nu sunt sistate activitățile comunitare din Zăbala.

Și aici angajații organizației țin legătura în permanență cu beneficiarii prin telefon și prin diferite platforme online în acele programe, unde comunicarea este necesară și posibilă. De exemplu, există o astfel de activitate în cadrul activităților comunitare din Zăbala, iar centrul de consiliere oferă servicii telefonice familiilor aflate în îngrijire.

La Sfântu Gheorghe personalul Caritas lucrează în strânsă colaborare cu Direcția de Asistență Socială a Primăriei, în ultima vreme în locul organizării activităților pentru copii accentul a fost pus pe informarea comunității. Angajații organizației au prezentat locuitorilor cartierului Őrkő regulile care trebuie urmate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. În aceste zile, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială, angajații organizației livrează pachete cu produse alimentare persoanelor care sunt în izolare la domiciliu pe teritoriul zonei administrative a orașului.

La solicitarea Municipalității din Sfântu Gheorghe, mai mulți angajați și voluntari s-au oferit să îi ajute pe cei care au nevoie, de exemplu, în furnizarea de alimente. Așadar, împreună cu ONG-urile și antreprenorii din oraș, Caritas participă la un program pentru a livra pachete cu produse alimentare de bază și produse de igienă persoanelor în vârstă din Sfântu Gheorghe, care nu își pot părăsi locuințele.

În timp ce activitățile de grup sunt întrerupte și personalul se ocupă în principal de activitatea administrativă, îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă și bolnavi este încă disponibilă în județul Covasna. Cu peste 500 de beneficiari înregistrați în județul Covasna, asistenții medicali acordă acum și mai multă atenție menținerii sănătății îngrijiților, a membrilor familiilor acestora, precum și menținerii sănătății proprii.

Județul Mureș

Serviciul de îngrijire la domiciliu din județul Mureș își continuă activitatea parțial, având posibilitatea de a îngriji în special persoanele în vârstă și bolnavii care au devenit pe deplin vulnerabili. În funcție de nevoile pacienților, personalul nostru continuă să ofere îngrijire zilnică, precum pansarea rănilor, schimbarea scutecului la persoanele în vârstă și bolnavi, dar nu poate să preia cazuri unde se necesită măsurarea tensiunii arteriale sau a glucozei. În plus, până când situația actuală nu se schimbă, serviciul nu își va putea crește capacitatea și nu va putea prelua noi pacienți.

Porțile centrelor de zi pentru copii (Centrul de Zi Hand in Hand din Sângeorgiu de Mureș, centrele de zi din Fântânele, Sângeorgiu de Pădure, Bălăușeri și Trei Sate) sunt închise, s-au sistat și activități de dezvoltare în grup sau individuale de tip afterschool (programul United Networks). Această măsură îi afectează pe copiii din grădiniță, precum și pe elevii din clasele pregătitoare – a VI-a (între 6-14 ani) care participă la programele noastre. Cu toate acestea, în căutarea continuității în procesul de educație și pentru a evita o scădere a interesului față de învățătură, personalul nostru dorește să continue activitățile de educare, dezvoltare și îndrumare online și prin telefon. Pe lângă dezvoltare, feedback-ul, evaluarea și menținerea unui sistem specific de recompensă dezvoltat în cadrul programului sunt, de asemenea, importante.

Vom continua să oferim servicii persoanelor în vârstă din Centrul rezidențial Casa Providenței din Valea Izvoarelor, dar, ca și la celelalte centre rezidențiale, vizita rudelor nu este posibilă.

Transilvania de Sud

În Centrul de plasament de tip familial Sfântu Ghelasie din Ștremț (jud. Alba), conform primelor restricții, vizitele sunt interzise, singura formă de a contacta lumea exterioară s-a limitat la dialogul telefonic și online. Despre starea celor 30 de copii și măsurile luate pentru prevenirea îmbolnăvirii, informăm aparținătorii și persoanele care țin legătura cu copiii (foștii beneficiari) prin telefon.

În Petroșani și Petrila (jud. Hunedoara), Caritas este singurul ONG care are în grijă vârstnici imobilizați la pat sau domiciliu, iar voluntarii sau asistentele medicale de la Caritas sunt cele care le cumpără medicamente, le fac aprovizionarea și le verifică starea de sănătate.

”O situație specială reprezintă programul de îngrijire la domiciliu unde avem peste 40 de vârstnici din Petroșani și Petrila pe care îi îngrijim zilnic. Acești vârstnici sunt lipsiți de orice fel de ajutor nu doar acum, dar în orice perioadă” – declară Alexandru Kelemen, coordonatorul programelor din Valea Jiului.

Totodată, în urma strânsei colaborări cu primăria, Caritas are în grijă 12 persoane întoarse din străinătate, izolate la domiciliu.