În lipsa răspunsului de la autorități, căutăm soluții proprii

Organizațiile din Confederația Caritas oferă în această perioadă asistență specializată pentru 5.783 de beneficiari. Acestora li se adaugă mii de persoane care beneficiază de programe de asistență (de exemplu distribuții de pachete cu alimente, programe de asistență la cumpărături pentru vârstnici) demarate de organizațiile Caritas.

Pentru 3.270 de beneficiari însă, din cauza pandemiei serviciile s-au închis. Datele centralizate la nivel de federație arată și faptul că cele mai afectate instituții sunt centrele de zi pentru copii: un număr de 1.460 de copii, care până nu de mult au frecventat (cei mai mulți zilnic) aceste centre, unde au învățat, s-au jucat, au participat la terapii și mulți au primit și de mâncare, acum nu mai beneficiază de aceste servicii. Este vorba de copiii care provin din cele mai vulnerabile segmente ale societății și care momentan sunt și mai excluși și marginalizați.

Pentru copiii din medii defavorizate există și un risc enorm privind lipsa accesului la educație, din cauza condițiilor materiale ei neputând participa la programele de școală online, riscând să rămână în urmă și mai mult. În aceste condiții este de așteptat ca și numărul celor care vor abandona școala definitiv să crească considerabil.

Din acest punct de vedere, Centrele de zi ar putea fi un suport excelent. Dar și centrele de zi sunt închise iar Guvernul nu oferă informații care să ne orienteze când vor putea fi redeschise, în ciuda întrebărilor adresate și a solicitărilor de dialog cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Nesiguranța referitoare la centrele de zi afectează în mod direct și organizațiile Caritas. Pe lângă problemele legate de beneficiari este vorba și de un număr de 152 angajați care au rămas fără muncă, cei mai mulți probabil sunt în somaj tehnic.

În același timp, mai multe organizații Caritas au reușit să organizeze modele alternative de a lucra cu beneficiarii centrelor (inclusiv cu părinții copiilor).

Mai mult chiar, Confederația Caritas a chemat la un schimb de idei și experiențe pentru dezvoltarea de strategii de a ieși din criza pentru centrele de zi Caritas sub forma unui workshop online, fixat pentru data de 7 mai 2020.