Scheme de venituri minime pentru a asigura demnitatea tuturor

La nivel European există o mișcare susținută pentru eradicarea sărăciei prin scheme de venituri minime. Un promotor al acestui tip de soluție este Caritas Europa, care consideră că schemele de venituri minime sunt indispensabile pentru realizarea eradicării sărăciei în Europa, așa cum se precizează în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD). La nivelul Uniunii Europene necesitatea unor scheme de venituri minime adecvate se manifestă, de asemenea, în Pilonul european al drepturilor sociale și la nivelul Consiliului Europei, în Carta socială europeană.

Tocmai de aceea, Caritas Europa  a lansat în aprilie 2020 un document de poziție numit ”O plasă de siguranță pentru toată lumea!”

Pe baza acestui aspect și înaintea viitoarei președinții a Consiliului german al UE (iulie-decembrie 2020) care este de așteptat să prezinte o propunere pentru un cadru de venit minim, Caritas Europa prezintă acest document de poziție. Cele 10 principii descrise în această lucrare au rolul de a contribui la inițiativa președinției germane și de a ajuta la mobilizarea tuturor statelor membre.

Caritas definește schemele de venituri minime ca beneficii și servicii care constituie împreună o plasă de siguranță pentru persoanele care, indiferent dacă sunt sau nu sunt angajate, au resurse financiare insuficiente pentru a asigura un nivel minim de viață pentru ei înșiși, inclusiv pentru toți cei aflați în întreținere.

Sistemele de venituri minime sunt o ultimă soluție menită să asigure o viață demnă pentru toți.

Documentul de poziție integral poate fi citit AICI.