Pentru noi, oamenii au aceeași valoare

În Vinerea Mare după calendarul ortodox, ps. Böcskei László episcop romano-catolic, a făcut o supriză celor veniți să ia masa la Cantina Socială și i-a întâmpinat cu câteva cuvinte de încurajare, a oferit o binecuvântare și a împărțit personal pachetele de alimente beneficiarilor, care au dat dovadă de civilizație, stând la rând disciplinat, purtând măștile și mănușile oferite de Caritas Catolica și respectând pe cât posibil regulile de distanțare între ei.

Este unul dintre principiile de bază ale activității Asociației Caritas Catolica să ofere ajutor celor aflați în nevoie indiferent de apartenența lor religioasă sau etnică. Printre sutele de oameni care beneficiază zilnic de ajutorul oferit de Caritas Catolica se află români și maghiari, catolici, ortodocși și atei, toți loviți de o soartă grea și toți ajutați în spirit creștin, fără diferențiere.

„(…) Eu vreau să vă transmit (…) încredere, și vă rog să aveți răbdare dar în același timp și tărie a sufletului să trecem peste această încercare (n.n.pandemia). Mulțumesc Caritasului care are grijă nu doar de dumneavoastră, dar și de mulți alții care beneficiază de sprijinul Caritasului în casele lor. Mulți dintre angajații asociației care lucrează în cămine de bătrâni sunt închiși în clădire pe perioade de 15 zile. Ei nu au voie nici să meargă la familia lor, la soț, soție sau copii. Ei trebuie să îngrijească rezidenții vârstnici sub regim de carantină pentru a le proteja sănătatea. Să ne gândim la ei și să le mulțumim pentru grija lor. Să avem sărbători binecuvântate cu toți” – a spus ps. Böcskei înainte de a proceda la împărțirea pachetelor și a mesei calde beneficiarilor cantinei sociale Caritas Catolica.

Peste 77 de persoane au primit pachete în acea zi, o parte a alimentelor fiind donate de firme, persoane fizice și organizații precum: Fast Connection SRL, mag. Peter Zidar diacon, Caritasverband Passau, Volkshilfe Vien, Caritas Uden – parteneri consacrați ai asociației Caritas Catolica Oradea.

De asemenea, Asociația Caritas Catolica a făcut donații  sub formă de alimente neperisabile și îmbrăcăminte Fundației Ciore Roma, care ajută familiile de romi aflați în nevoie. Donația a constat din 200 de pungi cu ciuperci conservate și 200 de borcane de preparate din fructe, precum și aprox. 900 kg. haine second-hand de proveniență olandeză.

Conducătorul fundației, Lakatos Janos, a declarat că donațiile vor fi folosite la  constituirea unor pachete de ajutoare, de care vor beneficia comunitățile de romi din Oradea, Săcuieni și Diosig.

….

Termometre cu telecitire primite de la Primăria Oradea

Primăria Oradea a donat trei termometre cu infraroşu colectivului Caritas Catolica. Instrumentele speciale fac posibilă măsurarea temperaturii corpului fără contact direct, de la distanță de câțiva centimetri, ceea ce este foarte important atât pentru securitatea angajaţilor organizaţiei, cât şi pentru îngrijiţi şi voluntari.

Donaţia este de un mare folos angajaţilor Caritas, care îngrijesc zilnic 270 de persoane, în cadrul sistemului de îngrijire la domiciliu, precum şi 132 de rezidenţi ai căminelor de bătrâni şi asigură prin cantinele sociale Caritas, mese calde pentru peste 300 de persoane – dar sunt la fel de utile și pentru voluntarii care zi de zi merg şi ajută persoanele în vârstă, făcându-le cumpărături sau plătind facturi. Aceste termometru asigură testarea uşoară şi rapidă a tuturor care lucrează în „linie de front” și au contact zilnic cu bolnavi. Aducem mulţumiri şi pe această cale, în numele colectivului nostru de muncă.