Caritas – dimensiuni europene

Programul național Emergency participă într-un nou proiect internațional

Confederația Caritas România dezvoltă un nou parteneriat cu Caritas Europa și organizații Caritas din Austria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Ucraina, Georgia și Armenia sub forma unui proiect – finanțat de Comisia Europeană prin programul „EU Aid Volunteers – EUAV” (EUAV – Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”)- numit „Accompaniment and Building Capacities in EUAV” (ABC-EUAV).

Mai mult chiar, proiectul își propune să dezvolte capacitățile organizațiilor partenere în domeniul de asistență umanitară și reducerea riscului de dezastre și de pregătire organizațională pentru situații de urgență.

Vestea bună e că și Caritas România va putea certifica voluntari și oferi stagii pentru programe de voluntariat EUAV. Practic, Caritas România se pregătește alături de partenerii săi în managementul voluntarilor și salvgardare, ceea ce va avea ca efect și recrutarea și încurajarea tinerilor să participe la oferirea de ajutor umanitar la nivel național și internațional.

Procedura aceasta de certificare EUAV este una destul de laborioasă, dosarul Caritas România fiind depus de la începutul lunii mai.

Până la finalul proiectului, Confederația Caritas România împreună cu organizațiile Caritas diecezane, vor învăța despre principii umanitare, programe de asistență umanitară, posibilități de voluntariat prin EUAV, vor depune un proiect de desfășurare de operațiuni comune cu Caritas Europa, Belgia, Armenia, Georgia, Ucraina, Serbia și Bosnia&Herțegovina, din România urmând să plece voluntari în Armenia și Georgia.

Momentan activitățile proiectului se realizează în mediul online și primele cursuri vor fi organizate sub formă de webinar, zilele acestea având loc primul training despre managementul voluntarilor la care participă colegi din trei dieceze din România. Acesta este doar una dintre pregătirile ce vor fi făcute în cadrul proiectului.

În privința pregătirii în domeniul reducerii riscului de dezastre, Caritas România va participa la pregătire organizațională pentru situații de urgență, dezvoltarea planurilor naționale, traininguri internaționale pe domeniu, colectarea și traducerea materialelor informative și educaționale existente.

Întreg proiectul va dezvolta capacitatea de intervenție a Confederației Caritas România alături de colegii săi din alte țări la programe de asistență umanitară și reducere a dezastrelor.