Conferința Regională Caritas Europa – 19 mai 2020

În contextul pandemiei globale, Conferința Regională Caritas Europa de anul acesta s-a ținut în spațiul virtual, pe 19 mai. Chiar și în aceste condiții, un eveniment de asemenea însemnătate a adunat invitați de vază, rugăciunea de început fiind rostita de Președintele Caritas Europa Msgr. Luc Van Looy iar în deschidere a adresat mesaje  E.S. Cardinalul Peter Turkson, Prefect al Dicasteriului pentru Promovarea Integrală a Dezvoltării Umane (DPIDU), Msgr. Bruno-Marie Duffé, Secretar al DPIDU, Msgr. Antoine Hérouard, Episcop Auxiliar de Lille (FR), Președinte al Comisiei pentru Afaceri Sociale a COMECE, Pr. Martin Michalicek, Secretar General al CCEE, Dl. Aloysius John, Secretar General al Caritas Internationalis. Caritas România a fost reprezentată de președintele său, Pr. Egidiu Condac.

Membrii Caritas Europa au votat rapoartele pe anul 2019,  planul de acțiune și bugetele pentru 2020 – 2021. În ceea ce privește procesul de pregătire a Cadrului strategic pentru perioada 2021 – 2028 – obiectivele lui se aliniază cu cele ale Caritas Internationalis.

Toate acestea sunt în acord cu misiunea Caritas Europa ce are în centrul ei patru domenii de schimbare și dezvoltare care împuternicesc oamenii: 1. Competența profesională și stabilitatea financiară, 2. Politici juste/corecte, 3. Inovare și 4. Identitatea și practica Caritas.

Tot în cadrul acestei conferințe a fost ales și noul președinte al Caritas Europa, Msgr. Michael Landau, care este și Președintele Caritas Austria și Directorul Caritas Viena.

Msgr. Michael Landau este de profesie biochimist și preot catolic și încă de la începutul activității sale în Caritas s-a aplecat asupra temelor sociale sensibile și a oamenilor. Noul președinte Caritas Europa este convins că fiecare dintre noi are puterea de a schimba societatea în mai bine. Pentru devotamentul său pentru cauzele sociale, a fost premiat cu Decorația de Onoare de Aur- de către districtul Viena și cu Decorația de Onoare de Aur pentru Servicii- de către Republica Austria. La conferință a fost re-confirmat și Vice-președintele Caritas Europa, Dna Natalia Peiro, Secretar General al Caritas Spania.