Povestea de seară scoasă la lumina zilei

L-am cunoscut pe Cornel Bulai de la Kolping Oituz cu puțin timp înainte de pandemie dar din contactul rapid și superficial nu am știut ce putere ascunde.

Apoi l-am revăzut în postarile de pe facebook. O dată, încă odată, zi de zi. M-a făcut să mă întreb cât va rezista, pentru că nu e ușor să aduni povești, să le citești și să le transformi în texte cu scop educativ și care rămân totuși povești. Apoi să pui în fața ta proprii copii, tu să devii actor și ei primul public. Să prezinți unor copii care te știu de la organizație și părinților și bunicilor lor și apoi și altor copii străini, un produs de vizionat și educativ și interesant și scurt. 

Ultima dată când am discutat cu Cornel, era la povestea 100. Vioi, motivat și plin de idei. Vorbea de un post de radio înființat tot pentru comunitatea din Oituz, dovadă că mintea lui și a colegilor lucrează continuu, țesând o pânză de dragoste în jurul beneficiarilor pe care nu-i poate avea ca altădată la organizație, dar care sunt conectați, sprijiniți, ascultați acum altfel.

Aceasta e de fapt povestea reinventării asistenței sociale, în vremuri în care ea, însăși-asistența socială are nevoie să fie sprijinită. E povestea unor oameni care s-au intors la motivația drumului lor profesional și au gasit o altă cale să ajungă în același loc.

Vremurile grele continuă așa că mai mult ca oricând iubirea de oameni, solidaritatea, creativitatea trebuie să fie proptele pentru a continua.

Kolping Oituz s-a reinventat în vreme de pandemie

Povestea de seară a ajuns în 4 iulie la ediția 100. Centrul Educațional Kolping a oferit copiilor în această perioadă dificilă pe pagina de facebook câte o poveste, seară de seară, la ora 21.00, înainte de culcare. Apoi echipa de la Oituz a mai găsit două idei perfecte în timp de pandemie ca formă alternativă de comunicare și apropiere cu copiii și beneficiarii organizației.

”Împreună cu un tânăr voluntar Kolping, am creat un canal de comunicare de tip PODCAST prin care dăm posibilitatea de exprimare comunității din Oituz și nu numai cu ajutorul a trei categorii de mici emisiuni video: Povestea de seară, Interviuri „La o Cafea”, Lumea lui Verdeață”- poveștește Cornel Bulai, coordonatorul Centrului Educațional Oituz.

Interviuri la o cafea. Din 28 mai, în fiecare joi de la ora 17.00  se difuzează înregistrarea unui interviu cu o persoană din Oituz. Oameni simpli cu poveștile lor de viață, elevi, studenți, antreprenori, foști profesori sau educatori. E un mod de cunoaștere mai bună a celor din comunitate, cu poveștile de viață, visele din copilărie, dar și speranțele pentru viitor.

Lumea lui Verdeață. Chiar așa se numește emisiunea cu copii pentru copii. De ce cu copii? Pentru că ”vocea lor rămâne prioritară pentru noi. Am dorit să oferim copiilor posibilitatea de a se exprima prin intermediul acestui tip de emisiune. În fiecare sâmbătă, de la ora 10.00, avem întâlniri cu copiii din Oituz” -spune Cornel Bulai.  

Echipa e mai mare: Violeta coordonează discuția cu cei mai mici, iar Roxana e responsabilă cu discuțiile cu copiii mai mari (de la clasa I pana in clasa a IVa). Violeta și Roxana sunt educatoare la Kolping Oituz și cu ele copiii pot vorbi câte în lună și-n stele și de la ele învăța lucruri educative, distrându-se de minune totodată.

Echipa Kolping Oituz speră, ca noi, în revenirea la normal a societății noastre și crede că aceste servicii sunt și vor rămâne o completare a muncii Centrului Educațional.

Unde îi găsiți? Pe paginile de facebook Kolping Oituz Podcasts, Centrul Educational Kolping, Spotify, Youtube, Apple Podcasts, Google Podcasts.

Colaborator: Cornel Bulai