Vacanță activă la Caritas Alba Iulia

Activitățile suspendate de restricțiile legate de pandemie în marea majoritate au fost reluate la începutul verii, unele cu continuarea activităților obișnuite de dezvoltare care nu au putut avea loc în perioada martie-iunie, în loc de programele speciale plănuite pe timpul verii.  Deși deocamdată este imposibil să repornim toate activitățile noastre, colegii lucrează pentru a readuce cât mai multe servicii în viața de zi cu zi și pentru a fi prezenți din nou în viața beneficiarilor. Este important de menționat faptul că participarea la aceste programe se întâmplă mai restrâns, în grupuri mici și este posibilă numai după efectuarea triajului epidemiologic la fața locului, care este realizată în mod regulat și constant de către personal, în conformitate cu instrucțiunile centrale.

În Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități, vom continua programul întrerupt, astfel așteptăm viitorii părinți la programul pentru gravide, iar copiii până la doi ani vor putea participa la masaj pentru bebeluși și activități muzicale. De asemenea, planificăm evenimente tematice în august.

La sfârșit de vacanță tinerii din cadrul programului „Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii” participă la workshopuri în aer liber de orientare în carieră. Inițiativa care îi ajută pe tinerii defavorizați să își continue educația, să își aleagă o carieră potrivită și în căutarea unui loc de muncă, nu a fost întreruptă nici în perioada situației de urgență, ei au ținut legătura online cu mentorii lor, iar acuma aceste activități au fost reluate față în față. De asemenea, în următoarea perioadă sunt planificate mai multe tabere de zi pentru acești tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, pentru a-i ajuta în orientarea în carieră. Mentorii au inclus în program și vizitarea diferitelor companii, întâlniri și discuții cu personalul calificat în diferite profesii. În plus, dorim să inițiem un club de vară care să includă întâlniri tematice: săptămâna modei, săptămâna sănătății, săptămâna sportului, etc.

 

În cadrul programului pentru voluntari se desfășoară prelungirea contractelor pentru ei și se organizează întâlniri în grupuri mici pentru consolidarea coeziunii echipei, avantajând călătoriile și drumețiile. De asemenea, ne pregătim cu speranță pentru evenimentele noastre de toamnă, astfel încât suporturile lumânărilor „Un milion de stele” urmează să fie curățate pe timpul verii.

 

A fost relansat programul comunitar pentru vârstnici, continuăm sesiunile de grup planificate pe parcursul anului. Deși numărul participanților scade ușor odată cu debutul verii, persoanele de vârsta a treia au cu siguranță nevoie de întâlniri regulate. Aproximativ 60-70 de seniori participă la activitățile Centrului de Vârstnici „Maica Tereza” din Târgu Mureș, care pot alege din ore de gimnastică, cursuri de limba engleză, activități de lucru manual și de club, iar cei care nu doresc să iasă din casă, pot participa la ore de gimnastică online și cursuri de limba germană.

A reînceput activitatea și în Centrele de zi pentru copii sub forma unor grupuri mici de 5 copii și sesiuni individuale.

Locul în care sunt acasă!

  • În județul Covasna

Ojdula. În iulie și august copii vor participa la tabere de zi intitulate „Locul în care sunt acasă”, unde activitățile sunt desfășurate în grupuri separate pentru copii din clasele I-IV și V-VI. Iar în cadrul proiectului DARE colegii organizează sesiuni pentru părinți despre stilul de viață sănătos și despre alte subiecte importante de zi cu zi.

Zăbala și Sfântu Gheorghe. Se vizitează în continuu comunitatea romilor, unde au loc investigarea nevoilor comunității și rezolvarea cazurilor. În paralel se întâlnesc și cu copiii cărora li se oferă săptămânal diferite exerciții de dezvoltare, iar pentru rezolvarea acestor exerciții ei primesc puncte pe care le pot folosi pentru jocuri și echipamente didactice.

  • În județul Mureș

Sîngeorgiu de Mureș. În cadrul proiectului O șansă pentru fiecare în (POCU), au fost reluate activitățile cu acei copiii defavorizați care nu au putut participa la nicio formă de învățământ în timpul restricților. Pentru cei mici cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani este organizată o grădiniță de vară, iar pentru copiii din clasele pregătitoare până în clasa a IV-a, care de obicei participă la programul de tip after-school, se pregătește o tabără de zi de vară. Tot în acest proiect continuăm programul nostru Cu pași siguri către viitor care are ca scop dezvoltarea socială și personală și orientarea în carieră a 20 de tineri din clasele V-VIII.

În Centrul de Zi ”Hand in Hand”, tot din Sîngeorgiu de Mureș, organizăm zilnic activități de dezvoltare individuală și jocuri în grupuri mici pentru a îmbunătăți abilitățile de scriere, citire și numerice ale copiilor. Ca parte a activității, copiii primesc un plic decorat conținând o foaie de lucru care așteaptă să fie rezolvată și instrumentele necesare. În plus, continuăm sesiunile online care s-au dovedit a fi foarte populare: ore de gimnastică, pregătirea intrumentelor de dezvoltare, povestiri, iar vom continua seria de filmulețe cu teme biblice. În luna august, copiii de la grădiniță până la școala elementară sunt așteptați la două tabere. Scopul aplicării metodologiei de muzică-joc teatral în cadrul taberei este de a procesa tensiunile, traumele și insecuritățile acumulate la copii în perioada dificilă recentă.

Cuieșd. În cadrul programului United Networks, continuăm sesiunile de dezvoltare a competențelor care au rămas în urmă din martie. Taberele de vară organizate în anii precedenți vor fi astfel înlocuite de întâlniri de grup mai scurte și cu mai puțini participanți, unde vom introduce teme de tabără precum lucrul manual.

  • Județul Harghita

Gheorgheni. La ferma educațională a organizației a început un program ocupațional creativ de cinci zile pentru elevii din clasele III-VII. Vom avea un scurt curs de limba germană și apoi aprofundăm cunoștințele de agricultură, colectare de plante medicinale, hrănirea animalelor, procesarea laptelui și a folosirii cuptorului de pâine.

Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni. În Centrele de zi pentru copii cu dizabilități din vor fi organizate activități de terapie asistată de câine, iar la Miercurea Ciuc tinerii cu dizabilități vor merge la călărie.