Caritas România – certificare pentru voluntariat internațional!

Confederația Caritas România a fost certificată, de către Comisia Europeană, Programul EU Aid Volunteers (Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”), ca organizație care poate trimite voluntari în proiecte de voluntariat în asistența umanitară, finanțate de Uniunea Europeană.

Certificarea a fost obținută în urma unui proces complex de pregătire a organizației care a inclus dezvoltarea politicilor organizaționale. De asemenea, au fost vizate și domeniile managementul voluntarilor, protecția copilului sau siguranța în programe de asistență umanitară.

Acest proces a fost sprijinit tot de programul EUAV, în cadrul proiectelor TEACH (2018-2020) și ABC-EUAV (2020-2022), implementate în parteneriat cu mai multe organizații Caritas din Europa.

Un astfel de proces de certificare nu este nici scurt, nici simplu, de exemplu dosarul de certificare a fost transmis în luna mai 2020 și abia la sfârșitul lunii august a fost primită scrisoarea oficială de certificare.

Următorul pas va fi implementarea primului proiect de voluntariat, prin care Caritas România va trimite voluntari români și din alte state UE, în Georgia și Armenia, pentru a sprijini organizațiile Caritas locale, în programe de reducerea riscului de dezastre.

Proiectul a fost deja depus în parteneriat cu Caritas Europa și se așteaptă aprobarea lui.