Federația Caritas Timișoara își consolidează activitatea în domeniul economiei sociale!

Federația Caritas Timișoara este unul dintre actorii locali cu cea mai importantă experiență în domeniul economiei sociale, inclusiv în crearea de locuri de muncă pentru persoane în dificultate.

În prezent, Federația Caritas Timișoara desfășoară trei activități distincte de economie socială. În acest sens, amintim Ferma Pater Paulus de la Bacova, în cadrul căreia sunt create 16 locuri de muncă, o partea dintre acestea fiind pentru persoane fără adăpost. Demersul a fost inițiat în anul 2007,        printr-o colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială Timiș, cu mult înainte de a exista un cadru juridic de reglementare a domeniului de economie socială. Întinsă pe o suprafață de 5 ha teren agricol, ferma produce o parte din necesarul de legume și cereale pentru serviciile sociale dezvoltate de Federația Caritas. Inițiativa a fost recunoscută de Ministerul Muncii ca model de bună practică, fiind prezentată în cardul broșurii Solidaritatea, o nouă sursă de putere economică. Bune practici în economia socială (2011).

În anul 2011, Federația Caritas Timișoara obține un grant din partea Ministerului Muncii în vederea deschiderii unui atelier de tâmplărie, care s-a specializat în producerea de europaleți. Atelierul își desfășoară cu succes activitatea de aproape 10 ani.

În urmă cu câteva luni, Federația Caritas a deschis în Timișoara un magazin unde sunt comercializate la prețuri mici haine și jucării, noi și second-hand. Activitatea se desfășoară în sprijinul persoanelor afectate de criza economică pe care o traversăm, veniturile obținute din comercializarea produselor fiind folosite pentru a susține proiectele sociale ale Federației Caritas.

Sub sloganul Suntem aici pentru toți oamenii!, Federația Caritas Timișoara rămâne atentă la schimbările care au loc în societate, adaptându-și în permanență intervenția socială.