Organizațiile sociale catolice – ocrotitoare a persoanelor vârstnice

Majoritatea organizațiilor sociale Caritas și-au asumat sprijinirea celor în nevoie, în special vârstnicii. Prin servicii rezidențiale, centre de zi sau servicii de îngrijire la domiciliu ori prin cantinele sociale se încearcă îmbunătățirea vieții seniorilor.

În România, viața activă la vârsta a treia este mai mult o poveste și rareori vârstnicii ajung într-un serviciu social în care să poată face o sumă de activități utile sau de divertisment care să le înfrumusețeze viața.

Cei deja dependenți sunt deseori o problemă și pentru propriile familii, uneori aflate la mare distanță sau incapabile să-și modifice programul astfel încât să poată sprijini integral vârstnicul.

Cu iubire și grijă, specialiștii noștri le sunt sprijin și sfătuitor celor care ne sunt rădăcină.

În toate organizațiile noastre s-au realizat evenimente prin care să marcăm Ziua Internațională a Vârstnicului ca formă de prețuire pentru seniorii noștri.

Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului

”Dragii mei,

Ziua internațională a Vârstnicului ne oferă în fiecare an un motiv de reflecție asupra vieții și a Darului Vieții orientându-ne cu precădere privirea către semenii noștri înaintați în vârstă.

Societatea de azi este dominată numeric de persoane vârstnice care pe de o parte ne pune în fața unei mari provocări sociale dar în același timp ne oferă posibilitatea și șansa de a ne îmbogăți fiecare dintre noi din experiența și înțelepciunea semenilor noștri aflați în etapa de senectute a vieții.

Organizația Caritas încearcă să răspundă mereu prezent la îndemnurile Sfântului Părinte care ne cere să ne schimbăm obișnuințele pentru a putea să răspundem atâtor persoane vârstnice din familii și comunități.

Sfântul Părinte Papa Francisc ne amintește că longevitatea este o binecuvântare așa cum de altfel se reflectă în Biblie și ne ajută să înțelegem mai bine viața și filiația noastră care este un dar al Tatălui nostru cel ceresc.

Biserica în misiunea sa, în toate cele trei direcții, pastoral, educativ și social e chemată să cultive un dialog concret și direct și care poate deveni un izvor de îmbogățire reciprocă între generații.

Pentru aceasta e nevoie de acțiuni îndrăznețe în toate planurile prin care să încurajăm întâlnirile celor vârstnici și întâlnirile cu cei vârstnici dezvoltând și susținând acele activități și inițiative care îi scot pe bătrâni din izolare, singurătate, abandonare și suferință.

Prin intermediul operatorilor Caritas din Centrele de îngrijire la domiciliu, Caritas încearcă să aducă zilnic în viața a sute de vârstnici mesajul speranței, consolării și compasiunii ca pe o misiune sfântă primită de la Dumnezeu și de la Biserică.

Vă asigur, dragi bunici, că dincolo de sprijinul și ajutorul pe care Caritas vi-l oferă, există din partea noastră și o invocare permanentă a ocrotirii materne a Fecioarei Maria pentru viața, anii dar mai ales pentru suferințele Dumneavoastră.”

Cu deosebită considerație,

Pr. Nicolae Anușcă, Vicepreședinte al Condeferației Caritas România

Menționăm că în toate serviciile dedicate vârstnicilor din Confederația Caritas s-au organizat evenimente restrânse, unele online, în care Conducerea Caritas, invitații lor, angajații Caritas și voluntarii s-au bucurat de revederea cu cei pentru care încearcă să ofere servicii de cea mai bună calitate.