Angajați în lupta cu sărăcia

„Vrem să ne asigurăm că oamenii care trăiesc în sărăcie pot contribui activ la construirea unei societăți incluzive și drepte, a unei Caritas în transformare și a unei Biserici primitoare”, a spus ghidul spiritual al Caritas Internationalis, Mons. Pierre Cibambo, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Săracilor 2020, pe 15 noiembrie.

„Să nu uităm că această zi specială în cinstea fraților și surorilor noastre aflați în nevoie se numește „Ziua mondială a săracilor” și nu „ Ziua mondială pentru săraci”. De fapt, nu este vorba doar de a împărtăși o parte din averea noastră cu cei săraci, ci primim și ceva de la ei ” a subliniat Mons. Cibambo în mesajul său.

Într-o adevărată comunitate creștină, nu există membri care să dea și alții care primesc. Există doar vecini care împărtășesc, pentru că în Hristos suntem toți unul. Ghidul spiritual subliniază cât de mult înseamnă mâna pe care o întindem săracilor, este nu numai o mână care distribuie, ci și o mână care are nevoie de ajutor. „Avem nevoie de săraci la fel de mult cum ei au nevoie de noi. Ne provoacă să devenim din ce în ce mai mulți martori adevărați ai lui Hristos. Când îi întâlnim pe cei săraci, îi ascultăm și îi însoțim și ei sunt cei care ne evanghelizează. Săracii ne invită să ne deschidem inimile și să ne transformăm viziunea îngustă și lumească pentru a-L vedea pe Hristos în prezența lor aici pe pământ ”.

Președintele Caritas Internationalis, cardinalul Luis Antonio Tagle, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a spus: „Marea lecție din viața mea de păstor a fost să ajung la sărac, fără multe cuvinte, dar cu inima pregătită să asculți și să înveți de la ei. Înainte de a spune un singur cuvânt, este important să cunoști persoana din fața ta. Ascultând cu respect pe cei săraci, le întărești demnitatea”. Mesajul Mons. Cibambo s-a încheiat cu un apel adresat prietenilor din întreaga lume să „reflecteze la ceea ce am învățat de la săraci la nivel personal și comunitar și să ne asigurăm că aceștia sunt în centrul gândurilor și acțiunilor noastre, cel puțin în această zi. Mâna întinsă este un semn; un semn care vorbește imediat despre apropiere, solidaritate și dragoste “. (AP) (Agenzia Fides, 14.11.2020)

În Romania, organizațiile catolice au organizat o campanie online de informare și sensibilizare pe aceasta temă.

Mesajul Sf. Părinte pentru eveniment îl gasiți AICI

Mesajul Nunțiului în România îl puteți viziona AICI

 

Doina Crângașu