Un strop de bucurie

Ziua Mondială a Săracilor, deși este o Zi instituită relativ recent de către Papa Francisc, prinde valențe impresionante cu fiecare an care trece.

Și la cantina socială a Asociației Caritas Eparhial, din grijă și din atenție, cu prilejul acestei zile, beneficiarii serviciului nostru au avut parte de o mică surpriză dulce, atunci când au primit hrana caldă, un desert concretizat în salam de biscuiți, pregătit în bucătăria noastră, însoțit de un pachet care cuprindea articole pentru lenjeria personală.

În aceste zile, ei au nevoie, mai mult ca oricând, de susținere și de motive care să le aducă zâmbete pe chip. Au nevoie de sprijin concret, nu doar de încurajări, pentru că – de multe ori – acestea nu țin de cald și nici de foame.

Uimirea s-a citit în privirile lor, întrebându-se: “Cu ce ocazie?”… unii au găsit răspuns la noi, iar alții doar s-au bucurat. Nu este prima dată când, pe lângă caserolele cu mâncare caldă, au găsit gustări dulci sau fructe… și nu va fi nici ultima dată, întrucât nevoile lor sunt constante, urgente fiind cele care presupun lipsa hranei sau a hainelor. Și ceea ce regăsim mereu în ochii lor este recunoașterea pentru că îi avem în gând, este “Mulțumesc”-ul nespus care este ascuns în mâini tremurânde ori în licăririle din privire.

De aceea, important rămâne ajutorul permanent pe care încercăm să îl oferim fiecăruia, și nu doar marcând această ZI a săracilor, cât mai ales în momentele de cumpănă și de încercare continuă prin care trecem cu toții.

Teodora Boda, asistent social