Rămânem alături de persoanele cu demență și de familiile lor

Alzheimer Cafe a organizației Caritas Alba Iulia a avut loc cu familiile, îngrijitorii celor cu demență și în formatul online, posibil în această perioadă. Am abordat un subiect foarte interesant: explorarea și procesarea impactului demenței asupra persoanei afectate și a valorilor familiilor care îngrijesc persoanele cu demență, introducerea cărții a avut o importanță deosebită.

Dr. Kiss Gabriella, profesionist în igiena mintală, managerul profesional al Căminului de Bătrâni Sf. Elisabeta din Gheorgheni, angajată a Caritas Alba Iulia a fost specialistul invitat. Dr Kiss a pus în centrul vieții ei, a studiilor universitare și a carierei sale în asistență medicală oamenii vârstnici și bolnavi, care au nevoie de îngrijire și este un specialist apreciat.

Cea mai recentă scriere a ei este cercetarea doctorală intitulată Demența și familia.

Conversația a lămurit modul în care personalitatea pacientului se schimbă pe măsură ce boala progresează și modul în care memoria și tulburările de comportament afectează pacientul. S-a pus întrebarea despre modul în care familia îngrijitoare poate face față schimbărilor de personalitate, comportamentului perturbator al pacientului. S-a discutat și despre modul în care lumea îngrijitorului este schimbată, ce devine valoare și ce rol au valorile în viața îngrijitorilor.

Am aflat de la Kiss Gabriella că și o simplă conversație poate ajuta o familie, pentru că sunt ușurați, se simt ascultați, chiar dacă doar pentru o scurtă vreme.

Se știe că în privința demenței există tendința ca în comunitatea și chiar mediul nostru, subiectul să fie  tratat ca tabu, din mai multe puncte de vedere. Profesioniștii noștri în îngrijirea persoanelor în vârstă văd că membrii de familie ai unui pacient cu demență ascund situația familiei în interiorul a celor patru pereți, din rușine. Totodată oamenii au adesea părerea că nu este necesar să vorbim despre problemele care afectează persoanele în vârstă, deoarece viitorul este pentru tineri.

Acestea sunt motivele pentru care a fost creată seria de evenimente Alzheimer Cafe. Conform planurilor inițiale, întâlnirile față în față, intime și discrete ar fi oferit cadru pentru a aborda dificultățile asociate demenței, cu un rol important în discutarea sănătății mintale a membrilor familiei, pe lângă îngrijirea centrată pe pacient.

Moderatorul și organizatorul evenimentului, psihologul Adrienn Szigyártó, de la programul pentru vârstnici Caritas și echipa sa au insistat însă schimbând puțin formatul evenimentului, astfel încât în lipsa întâlnirilor față în față familiile să nu rămână fără sprijin.

Ne-am dorit cu adevărat să păstrăm continuitatea, nu vrem să tratăm coronavirusul ca ceva care ne limitează viața. Dorim să menținem un fel de legătură cu cei aflați în dificultate și în astfel de circumstanțe – explică psihologul.

Rezultatul pozitiv al ajutorului online este depășirea barierelor fizice, deci putem lua legătura nu numai cu participanții care și-au exprimat interesul de a participa la Târgu Mureș, ci putem ajunge și la cei care locuiesc în alte așezări în Transilvania.

Pe termen lung este clar că trebuie să continuăm sensibilizarea și prevenirea, până la punctul în care nu mai vorbim despre demență, despre procesul fizic și mental de degenerare și despre luptele familiale ca fiind un tabu, ci o boală naturală, deși dureroasă și dificilă.

Vom continua să conștientizăm acest lucru. Trebuie să vorbim despre demență. Dacă am ajuns la o singură persoană într-un mod pozitiv, astfel încât să se simtă puțin ușurat sau pentru că a primit sfaturi utile, are deja sens. Nu cred că trebuie să ne oprim aici, chiar dacă (un eveniment-n.n.) online nu este la fel de activ, interactiv ca și în persoană.

Conversația online, care înlocuiește Alzheimer Cafe va avea întâlnirea următoare în ianuarie.

Fotografiile sunt ilustrații. Sursa: Pixabay