
Interviu András Márton – Director Caritas Alba Iulia
Cum a afectat pandemia de Covid-19 programul de îngrijire la domiciliu oferit de Caritas Alba Iulia?
Rolul și valorile programelor de îngrijire la domiciliu nu s-au schimbat în pandemie, dar situația de criză a făcut ca aceste servicii să devină mult mai vizibile. În momentul de față spitalele au ajuns la limita capacităților. Trebuie să ne dezvoltăm atât individual cât și instituțional capacitățile necesare pentru a face față situațiilor de criză, în primul rând în domiciliul propriu. Oricum acasă pare a fi pentru cei mai mulți locul cel mai sigur și în această pandemie.
În ultimii ani, înainte de criză, sectorul de îngrijire la domiciliu din organizația noastră s-a micșorat. Am obținut mai puține finanțări și ne-au plecat colegi. În sectorul public, salariile au ajuns la un nivel cu care noi nu am putut să concurăm, mai ales în condițiile lipsei finanțării coerente și sustenabile a serviciilor, altfel cuvenite prin lege. În schimb, acum în plină pandemie, colegele noastre de la îngrijire la domiciliu au cu 35% mai mult de lucru.
Dar pandemia ne-a adus și o normalitate neașteptată. Casele de asigurare de sănătate ne-au plătit toate serviciile prestate conform legii, nu cum a fost înainte, când existau bugete foarte limitate pentru îngrijirea la domiciliu, iar munca prestată rămânea nedecontată din lipsă de fonduri. Aparent sistemul poate, și ar putea să funcționeze mult mai bine.
Ce înseamnă pandemia pentru oamenii bolnavi, nu cei infectați de coronavirus, ci cei care suferă de alte probleme de sănătate?
Mulți oameni nu mai ajung la spitale, chiar dacă ar fi necesar. Și cei care înainte ajungeau acolo fără să fie neapărat necesar, nu mai sunt internați. Le este frică să meargă la spital sau sunt refuzați. Dar și în medicina de familie se observă o distanțare. Am impresia că pacienților le este frică de medici și medicilor de pacienți. S-a înrădăcinat o practică curioasă a telemedicinii, inclusiv în medicina primară. Dar în limba germană cuvântul „a trata” se traduce cu ”behandeln”, conține cuvântul „Hand”, adică mână. A trata înseamnă a pune mâna pe pacient, un contact de relaționare directă. Cred că fiecare ființă umană ar trebui asistată pe cât posibil de aproape, acolo unde trăiește. Astăzi, de multe ori colegele noastre din îngrijire la domiciliu formează o punte între pacienți și medici. Din fericire avem relații foarte bune cu medicii de familie. Ei au înțeles că ceea, ce facem noi, este de folos pentru pacienți, dar și pentru munca lor. […]
Cititi interviul integral AICI.