banner_focus_web_v3

Newsletter nr. 1/Ianuarie 2020

Sumar
Dragi colegi,

Va trimitem acest prim newsletter al Retelei FOCUS din care si organizatia in care lucrati, face parte.
Newsletterul este un instrument de comunicare, deocamdata interna, pe teme de interes pentru membrii retelei. Opinii si puncte de vedere asupra operei sociale Bisericii Catolice, la care toti ne straduim sa contribuim, informatii de ultima ora din domeniul ONG, legislatie, functionarea administratiei centrale si locale – toate acestea vor veni spre voi prin acest vehicul de comunicare ce este Newsletterul FOCUS.
In timp vom largi aria de adresare, astfel incat sa trimitem mesajele noastre catre cei care trebuie sa ne cunoasca si sa tina cont de opiniile noastre.


De asemenea, in acelasi scop, dar cu o adresare publica, mai sunt create doua instrumente de comunicare- siteul: https://focus.caritasromania.ro/ (cu aceasta denumire deoarece e gazduit de domeniul caritas.ro)– unde postam inclusiv informatii din activitatea voastra, in masura in care ni le comunicati si contul de FB FOCUS SOCIAL.
Ambele instrumente de comunicare sunt inca in lucru si cu drag primim un feedback de la voi.
Doina Crangasu, director Confederatia Caritas
8ba4b9eb-96a4-4150-91c5-2c1963654a2f

Ce se intampla acum pe proiectul FOCUS?

Imediat dupa incheierea cursului aprofundat de formare de formatori in Doctrina Sociala a Bisericii sustinut de KSZ Germania, trainerii formati au inceput pregatirea si furnizarea primei sesiuni de instruire in cadrul propriilor organizatii in perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020.

Organizatiile au selectionat un numar de 12 participanti cu un profil divers, angajatilor organizatiei alaturandu-se reprezentanti ai altor asociatii catolice, preoti, cadre didactice din cadrul seminariilor si liceelor teologice, voluntari implicati in activitatile organizatiei sau in cele din parohii. In majoritatea cazurilor modalitatea de lucru a fost participativa, cursantii fiind stimulati sa parcurga lecturile tematice si apoi sa dezbata in cadrul grupului intelesurile profunde si lectiile de invatat si promovat. In cazul organizatiilor partenere cu profil specific, cum sunt cele de tip retea sau bazate exclusiv pe voluntariat, metodologia de instruire a fost adaptata. [...]

Un aspect pozitiv care trebuie mentionat este compozitia mixta a grupurilor atat din punct de vedere al genului (femei – barbati) cat si din punct de vedere al statutului (clerici – preoti).
Citeste mai mult
84219041_177425153581990_8186911383682547712_n

Saracia, un mod de viata crestin sau doar un fenomen social?

Pr. Nicolae Anusca
Saracia este un cuvant care ascunde in spatele lui destine si conditii umane, epoci istorice, concepte filozofice si antropologice, fenomene sociale, contradictii si intelesuri diferite si toate acestea intr-un cadru care sta mereu sub ochiul transcendent a lui Dumnezeu.
Saracia cu subintelesul de plaga sociala ascunde o realitate despre care, indiferent de categoria sociala din care facem parte (bogati sau saraci), ne place foarte putin sa vorbim. Nu acelasi lucru se poate spune despre ...
Citeste mai mult
csifocus

Confederatia Caritas in FOCUS

In 14 – 15 ianuarie 2020, la Snagov, a avut loc atelierul de consultare pentru pregatirea planului strategic 2021 – 2025 Caritas Romania in contextul parteneriatului FOCUS. Au participat Pr. Egidiu Condac presedinte si Pr. Nicolae Anusca -vicepresedinte Caritas Romania, Pr. Francisc Ungureanu – Secretar General, Conferinta Episcopala din Romania, Lect. Univ. Dr. Pr. Emil Moraru – Prodecan, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Teologie romano-catolica precum si executivul confederatiei: Doina Crangasu –– director executiv, Mihaela Munteanu – expert advocacy & Comunicare si Thomas Hackl – Coordonator National, Caritas Romania.

Prima zi a fost alocata discutiilor referitoare la Confederatia Caritas Romania, urmand ca in ziua a doua, acestea sa se extinda la reteaua FOCUS.

Unde este confederatia in 2020? Citeste mai mult
citizensFund
Oportunitati de finantare

FDSC a lansat fondurile norvegiene!

Cum intelepciunea populara spune ca nu trebuie sa tii toate ouale in acelasi cos, ne-am gandit ca e sanatos sa incercati sa diversificati sursele de finantare. Au aparut pe piata apeluri pentru organizatii mici si mari, care va pot sprijini in dezvoltare si sustinere.
Este vorba de Programul Active Citizens Fund Romania, la care au inceput seminariile de informare pentru apelurile de proiecte, adica asa spusele “fonduri norvegiene”, ce vor fi gestionate prin FDSC. Linkul sesiunii de informare de la Bucuresti este disponibil pe contul de Facebook Active Citizens Fund-Romania. [...]
Va prezentam cateva informatii importante desprinse din dialogurile din timpul sesiunii de informare

Citeste mai mult
84042629_278509253124560_5868381251529867264_n

2%? 3,5%? ...o data, de doua ori!

Va informam ca s-a extins termenul de depunere a Declaratiei unice de impozitare, astfel incat contribuabilii persoane fizice trebuie sa depuna declaratia pana la 25 mai 2020, nu 15 martie cum fusese stabilit anterior. Vestea e buna, dar intalnim un articol care mentioneaza ca [...]

... se vor depune de fapt doua formulare DIFERITE 230/200 – unul pentru directionarea impozitului pe perioada 1 ianuarie- 31 martie 2019 (cel de anul trecut) si altul pentru perioada 1 aprilie-31 decembrie 2019 (cel de anul acesta).
Odata aparuta informatia pe piata am contactat ANAF-urile si am primit raspunsuri diferite legate de aplicarea aceluiasi ordin. Unii vorbesc despre 2 formulare altii despre 1. Citeste mai mult
facebook youtube