6

Marea provocare adusă de pandemie: servicii sociale și în online


Nu mai este o noutate că indiferent de domeniul de activitate, cei 3137 de furnizori de servicii sociale au fost obligați să-și reevaleze modul în care pot presta serviciile sociale.
Ca un croitoraș cu un material altădată suficient, dar acum nu prea, au tot măsurat, au recalibrat, au reașezat și până la urmă au tăiat, au cusut. Ceea ce a ieșit e tot haină, cu un model atipic, dar acoperitoare în mare parte, pe care admit să o poarte decât să nu fie îmbrăcați.
Pandemia le-a modificat modelul de lucru și i-a obligat să treacă măcar parțial pe online. Cât la sută din activitatea din serviciile sociale se desfășoară în online, nu știe nimeni cu precizie. Sunt servicii care nu pot fi realizate decât în contact direct cu beneficiarul- iar cu acestea nu există decât varianta clasică de prestare. Citește mai mult
vacanta

Jocul de-a vacanța și asistență pentru beneficiari, la organizațiile sociale catolice

Perioada de vară și de pandemie totodată ne obligă să continuăm acţiunile atipice cu beneficiarii noştri. De data aceasta însă, căldura şi vacanţa par a fi de partea noastră.
La Timişoara, la Centrul rezidențial ”Mama şi Copilul”, imediat după finalizarea cursurilor și a examenelor au început pregătirile pentru vacanţă de vară. Copiii suportă foarte greu restricţiile de mobilitate menite să prevină infectarea cu Covid-19. Jocurile și distracția se desfășoară mai ales în perimetrul casei, dar am instalat o piscină, s-au pregătit grădina şi curtea pentru vară şi un portofoliu important de jocuri de interior.
Orice joc are însă un scop al lui și specialiștii noștri știu să ajungă la acel scop și să încerce să dezvolte abilități să facă educație și chiar mici lecții școlare, astfel încât beneficiarii să nu abandoneze programul de pregătire și asistență în care sunt. La centrele de bătrâni ne jucăm mai puțin și simțim și mai puțin vacanța, dar încurajăm Citește mai mult
img podcast actual - Copy - Copy

Povestea de seară scoasă la lumina zilei

L-am cunoscut pe Cornel Bulai de la Kolping Oituz cu puțin timp înainte de pandemie dar din contactul rapid și superficial nu am știut ce putere ascunde.
Apoi l-am revăzut în postarile de pe facebook. O dată, încă odată, zi de zi. M-a făcut să mă întreb cât va rezista, pentru că nu e ușor să aduni povești, să le citești și să le transformi în texte cu scop educativ și care rămân totuși povești. Apoi să pui în fața ta proprii copii, tu să devii actor și ei primul public. Să prezinți unor copii care te știu de la organizație și părinților și bunicilor lor și apoi și altor copii străini, un produs de vizionat și educativ și interesant și scurt.
Ultima dată când am discutat cu Cornel, era la povestea 100. Vioi, motivat și plin de idei. Vorbea de un post de radio înființat tot pentru comunitatea din Oituz, dovadă că mintea lui și a colegilor lucrează continuu, țesând o pânză de dragoste în jurul beneficiarilor pe care nu-i poate avea ca altădată la organizație, dar care sunt conectați, sprijiniți, ascultați acum altfel. Citește mai mult
alba

Vacanță activă la Caritas Alba Iulia

Activitățile suspendate de restricțiile legate de pandemie în marea majoritate au fost reluate la începutul verii, unele cu continuarea activităților obișnuite de dezvoltare care nu au putut avea loc în perioada martie-iunie, în loc de programele speciale plănuite pe timpul verii. Deși deocamdată este imposibil să repornim toate activitățile noastre, colegii lucrează pentru a readuce cât mai multe servicii în viața de zi cu zi și pentru a fi prezenți din nou în viața beneficiarilor. Este important de menționat faptul că participarea la aceste programe se întâmplă mai restrâns, în grupuri mici și este posibilă numai după efectuarea triajului epidemiologic la fața locului, care este realizată în mod regulat și constant de către personal, în conformitate cu instrucțiunile centrale.
În Programul de educație timpurie și sprijin pentru persoane cu dizabilități, vom continua programul întrerupt, astfel așteptăm viitorii părinți la programul pentru gravide, iar copiii până la doi ani vor putea participa la masaj pentru bebeluși și activități muzicale. De asemenea, planificăm evenimente tematice în august. Citește mai mult
blaj

La Cenade, copiii continuă să fie în online

25 de copii, 25 de tablete și 25 de cartele cu acces la internet. Ei sunt beneficiari ai proiectului ”Școala după școală CENADE” finanțat de Fundația Regală Margareta a României prin Programul ”Investiție în mediul rural 2019-2020”.
Această donație realizată de Fundația Vodafone România permite continuarea activităților socio-educative și de suport în această perioadă de criză, oferind posibilitatea de a-și forma abilități noi de utilizare a tehnicilor moderne de comunicare și învățare asistată de tehnologie.
Cea mai mare parte a beneficiarilor proiectului provin din medii defavorizate, unde nu au dispus până în acest moment de tehnica necesară pentru accesarea învățământului cu predare on-line, primirea acestor tablete însemnând acces la educație și dezvoltare personală. Citește mai mult
legislatie

Legislație în atenția ONG

1. Până pe 14.08.2020 este termenul de depunere a declaraţiei anuale privind beneficiarul real pentru anul 2020. Detalii AICI.
2. Decontarea a 41,5% din salariul de bază al pe luna iunie al angajaților reveniți din șomaj tehnic. Detalii AICI.
3. Legea nr. 128/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2020 privind unele măsuri pentru digitalizarea sistemului de coordonare și gestionare a fondurilor europene structurale și de investiții pentru perioada de programare 2014-2020. Detalii AICI.
facebook youtube 
Dezabonare
Grupul Focus