cover8

Adunarea Generală Caritas România, 6-7 octombrie 2020

Standardele de management şi o nouă conducere din 2021
Confederaţia Caritas România a avut în perioada 6-7 octombrie 2020, Adunarea Generală realizată într-o formulă hibrid – Consiliul Director la Cluj Napoca iar directorii generali reprezentanţi ai organizaţiilor Caritas membre online.
Organizarea AG în acest format, influenţată de pandemia generală provocată de virusul Covid-19, s-a desfăşurat în bune condiţii şi şi-a atins cele două obiective: derularea workshopului pe tema “Standarde de management şi politica de salvgardare” şi alegerea noii conduceri a Confederaţiei pentru perioada 2021 – 2025. Citește mai mult
focus 2

FOCUS- La moment de bilanț

Workshop-ul final pe proiectul FOCUS, finanțat de Renovabis a avut loc în zilele de 7 -8 octombrie a.c. online. Din nou, pentru a proteja participanții, am preferat această formulă, renunțând la bucuria unui timp mai lung petrecut împreună.
Participanții au fost colegii din programul ToT de formare în Doctrina Socială a Bisericii Catolice și cei implicați în advocacy și comunicare în cadrul organizațiilor lor. Citește mai mult
curs 3

Curs de formare în Doctrina Socială a Bisericii Catolice

Asociația Caritas Eparhial a realizat în cadrul proiectului FOCUS și un program de pregătire în Doctrina Socială a Bisericii Catolice, pentru laici, preoți, angajați și colaboratori ai organizațiilor catolice din Eparhia de Oradea, care sunt implicați în activități socio-caritabile.
Un astfel de modul de instruire la nivel organizațional pe tema doctrinei sociale a Bisericii Catolice, dintr-un proiect propus de Confederația Caritas România, cu sprijinul Renovabis și cooperarea Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ) din Germania s-a desfășurat în perioada 11-12 septembrie 2020, la Centrul social ”Maria Rosa” din Oradea. Citește mai mult
o incercare profesionala 3

Organizațiile sociale catolice - ocrotitoare a persoanelor vârstnice

Majoritatea organizațiilor sociale Caritas și-au asumat sprijinirea celor în nevoie, în special vârstnicii. Prin servicii rezidențiale, centre de zi sau servicii de îngrijire la domiciliu ori prin cantinele sociale se încearcă îmbunătățirea vieții seniorilor.
În România, viața activă la vârsta a treia este mai mult o poveste și rareori vârstnicii ajung într-un serviciu social în care să poată face o sumă de activități utile sau de divertisment care să le înfrumusețeze viața. Citește mai mult
candele ale sperantei

Candele ale speranței, până se fac Un milion de stele!

De Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei Caritas Alba Iulia a lansat campania ”Un milion de stele”, de această dată online. Toți cei care știu implicarea acestei organziații în viața comunităților pot aprinde o candelă a speranței în propria casă și să o așeze în fereastră, exprimând astfel simbolic suportul pentru cei aflați în dificultate. Anul acesta cei care doresc să facă donații și să depășească o manifestare simbolică trebuie să știe că fondurile donate vor însemna suport pentru ca angajații Caritas Alba să ajungă la beneficiari în siguranță, din banii strânși urmând a fi cumparate echipamente de protecție. Citește mai mult
TM- Harta interventiei sociale

Federația Caritas Timișoara își consolidează activitatea în domeniul economiei sociale

Federația Caritas Timișoara este unul dintre actorii locali cu cea mai importantă experiență în domeniul economiei sociale, inclusiv în crearea de locuri de muncă pentru persoane în dificultate.
În prezent, Federația Caritas Timișoara desfășoară trei activități distincte de economie socială. În acest sens, amintim Ferma Pater Paulus de la Bacova, în cadrul căreia sunt create 16 locuri de muncă, o partea dintre acestea fiind pentru persoane fără adăpost. Demersul a fost inițiat în anul 2007, printr-o colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială Timiș, cu mult înainte de a exista un cadru juridic de reglementare a domeniului de economie socială. Întinsă pe o suprafață de 5 ha teren agricol, ferma produce o parte din necesarul de legume și cereale pentru serviciile sociale dezvoltate de Federația Caritas. Inițiativa a fost recunoscută de Ministerul Muncii ca model de bună practică, fiind prezentată în cardul broșurii Solidaritatea, o nouă sursă de putere economică. Bune practici în economia socială (2011). Citește mai mult
voluntarii
vol1

Voluntar în pandemie

Nu avem cum să nu vorbim despre acele ființe minunate care împart zâmbete neîncetat, care își petrec timpul liber ajutând persoanele aflate în nevoi, care sunt implicate, dedicate și dornice de a face bine fără prea mult în schimb; ei sunt voluntarii, care pentru noi reprezintă iubirea în mișcare.
Noi, Asociația Caritas Eparhial Oradea, facem lucruri statornice împreună cu o echipă de voluntari, așa cum şi Maica Teresa afirma: “Eu pot face ceea ce tu nu poți. Tu poți face ceea ce eu nu pot, dar împreună facem lucruri minunate!” În aceste vremuri de incertitudine pentru fiecare dintre noi, nu am fost lipsiți de ajutorul și susținerea lor, ci am fost şi suntem încurajați şi motivaţi de zâmbetele pe care acum le putem citi în ochii lor și în tonul cu care spun: “eu voi veni și mâine!”, din dorința de a face bine. Citește mai mult
iasi 1

Urcăm munții pentru cei care nu pot

Am participat la povestea urcării pe cele 14 vârfuri din cadrul proiectului ,,Urcăm munții pentru cei care nu pot” cu mare bucurie, deoarece aceasta e o acțiune de solidaritate dedicată Alexandrei, o fetiță imobilizată în scaun cu rotile. Marți, 29 septembrie, în Aula „Fericitul Anton Durcovici” de la subsolul Catedralei Romano-Catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași au povestit despre proiect chiar cei doi temerari – Andrei Ailenei și Eduard Ciprian Gabor, doi tineri inimoși ce participă activ la viața parohială, se implică în numeroase acțiuni caritabile, promovând activitățile fizice, sportive și de voluntariat. Cei doi au urcat în 11 zile (de pe 3 până pe 13 septembrie 2020), toate cele 14 vârfuri de peste 2500 m din țara noastră: două în Retezat, unul în Parâng, opt în Făgăraș și trei în Bucegi. Întreaga călătorie a însumat un traseu de 428 de km pe jos, cu rucsacul în spate, dormind în cort sau refugii. Citește mai mult