Despre proiect

Despre FOCUS

Reteaua de organizatii catolice FOCUS este o platforma de lucru formata de 13 organizatii partenere cu scopul de a-si crește capacitatea de advocacy pentru influentarea politicilor sociale si de a contribui la imbunatatirea cadrului de functionare a asistentei sociale pentru persoanele vulnerabile, indiferent de varsta, gen, religie sau etnie. Atingerea acestui scop se fundamenteaza pe valorile si principiile Doctrinei Sociale a Bisericii Catolice.

Initiativa, coordonata de Caritas Romania, beneficiaza de sprijin financiar din partea Renovabis Germania pentru o perioada de doi ani, noiembrie 2018 – octombrie 2020.

Pentru aceasta perioada, reteaua FOCUS are urmatoarele obiective:

Obiectiv general 1:

Promovarea Invataturii Sociale a Bisericii Catolice in randul angajatilor, voluntarilor si colaboratorilor organizatiilor catolice din Romania prin formarea abilitatilor de a aplica principiile si valorile sale in lucrul cu cei saraci si nevoiasi.

Obiectiv operational 1.1

Dezvoltarea unui program de formare în doctrina sociala a Bisericii pentru 156 de angajati, voluntari și colaboratori ai celor 13 organizatii catolice din România pentru a aprofunda valorile si principiile doctrinei sociale catolice si a invata cum sa le puna in practica in munca de zi cu zi.

Obiectiv operațional 1.2

Diseminarea cunostintelor și multiplicarea rezultatelor formarii in doctrina sociala a Bisericii Catolice la nivel comunitar prin informarea a cel puțin 3.120 de persoane.

Obiectiv general 2:

Cresterea coeziunii organizatiilor catolice din Romania prin crearea unei rețele, facilitarea schimbului de bune practici si participarea la cursuri de instruire oferite angajaților celor 13 organizatii catolice din tară.

Obiectiv operational 2.1

Consolidarea cooperarii institutionale intre organizatiile Caritas din Romania, organizatiile catolice si institutiile bisericești prin crearea unei retele de practicanti si teologi care sa stabileasca teme comune de advocacy si sa influenteze impreuna politicile sociale.

FINANTATOR:

Renovabis este actiunea de solidaritate a catolicilor germani cu oamenii din Europa Centrala si de Est.

Renovabis sustine proiecte sociale, pastorale si educationale in 29 de tari din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, printre care si acest proiect. Doar in 2017 a promovat 691 proiecte în valoare de 29,13 milioane EUR.

Fiecare dintre cele 29 de tari din portofoliul Renovabis are un trecut si o dezvoltare diferita, propria cultura si probleme diferite. Prin urmare, decisive pentru realizarea unui proiect sunt conditiile de viata foarte concrete ale cetatenilor din fiecare tara.

Afla mai multe la https://www.renovabis.de

 

Liderul de proiect: Caritas Romania

Caritas Romania reuneste 10 organizatii cu acelasi nume ce actioneaza in peste 30 de judete din Romania prin programe proprii de asistenta sociala, ingrijire la domiciliu, servicii medicale, programe socio-educative, suport pentru persoane cu disabilitati, interventie in caz de calamitati naturale si reducerea riscurilor de dezastre in comunitati.

Infiintata in 1994 prin binecuvantarea Conferintei Episcopilor din Romania, Caritas Romania are rolul de a reprezenta organizatiile membre in dialogul cu autoritatile centrale, de a promova serviciile oferite de acestea si de a atrage atentia public asupra problemelor generate de saracie si excluziune sociala. Campaniile de informare si sensbilizare sunt realizate prin promovarea modelelor dezvoltate de Caritas in munca directa cu persoanele afectate si prin dezvoltarea de bune practici.

Afla mai multe la www.caritasromania.ro 


Membrii retelei
Confederatia Caritas Romania
Caritas Arhidiecezan Alba Iulia
Asociatia Caritas Bucuresti
Centrul Diecezan Caritas Iasi
Caritas Catolica Oradea
Caritas Eparhial Oradea
Federatia Caritas a Diecezei Timisoara
Organizatia Caritas Satu Mare
Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj
Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj
Asociatia Diecezana Caritas Greco-Catolic Maramures
Asociatia Actiunea Catolica (ACRO)
Kolping Romania
Serviciul Maltez de Ajutor